<< Την ουσία δεν τη βλέπεις με τα μάτια ...την ουσία
θα τη δεις με την καρδιά !!! >>

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ομόκεντροι κύκλοι



Αφουγκράζομαι τη σιωπή

και ψιθυρίζω τα λόγια σου .

Ακουμπώ το σκοτάδι

και περιγράφω το σχήμα σου …

Ομόκεντροι Κυκλοι οι ζωές μας

γεμάτες τροχιές παράλληλες

χαμένες σ΄ένα σχήμα κυρτό

κι ανίκανοι εμείς να κρατήσουμε

ατόφιο το περιγράμμά τους

στ΄ακροδάχτυλά μας .

Κι όλο μπερδεύονται οι γραμμές

κι όλο σκοντάφτουν πάνω

στο ατελέσφορο των πόθων μας …

Candela Yioul

ΠΡΟΩΡΗ ΑΝΟΙΞΗ- WOLF BIERMANN



Ο ήλιος ξαναλάμπει
μετά από το χειμώνα.
Το φως στα σπίτια μπαίνει –
τί υπέροχη εικόνα!

Με πόλεμο ο χειμώνας
μοιάζει – χωρίς συνθήκη.
Οι πρώτες αίθριες μέρες
δεν φέρνουνε τη νίκη.

Στις πρώτες αίθριες μέρες
υπάρχει και σκοτάδι
και νύχτες μαύρες κρύες
που θάβουν τα μπουμπούκια
στων λουλουδιών τον Άδη.



Μετάφραση: Γιώργος Κεντρωτής.

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

La Campanella



Η μουσική όπως έχει πει ο Πλάτων είναι ένας ηθικός

κανόνας . Δίνει ψυχή στο σύμπαν , φτερά στη σκέψη , απογειώνει τη φαντασία , χαρίζει χαρά στη λύπη και ζωή στα πάντα .

Πολύ ιδιαίτερη κι εξειδικευμένη η σημερινή ανάρτηση .

Μουσική …Κλασσική Μουσική....

La Campanella που σημαίνει η μικρή καμπάνα σπουδή του Ούγγρου συνθέτη και Πιανίστα Franz Liszt

η οποία είναι βασισμένη στο Δεύτερο Κονσέρτο

για βιολί, σε σι ελάσσονα του Νικολό Παγκανίνι

΄Εργο ιδιαίτερων απαιτήσεων μια και η σπουδή αυτή παίζεται με γοργούς ρυθμούς με τα δεξιά άλματα μεταξύ διαστημάτων μεγαλυτέρων από μια οκτάβα, μερικές φορές ακόμη και το τέντωμα για δύο ολόκληρες οκτάβες εντός της προθεσμίας του ενός δέκατου έκτου σημείωμα, σε ρυθμό Allegretto. Ως σύνολο, η σπουδή μπορεί να εξασκηθεί για να αυξήσει την επιδεξιότητα και την ακρίβεια σε μεγάλα άλματα στο πιάνο, μαζί με την ευελιξία των ασθενέστερων δαχτύλων του χεριού.

Αξίζει ν΄αφιερώσετε 5 λεπτά και να το απολαύσετε .

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Χρόνια Πολλά ...εις τους απανταχού ερωτευμένους !!!

Valentines-Day

Xρόνια Πολλά στους απανταχού ερωτευμένους !!!

Στους έρωτες που άνθισαν σ΄ένα pc , σ΄αυτούς που ξέφυγαν από κει ……

Σ΄αυτούς που σκόρπισαν ….σ΄αυτούς που άντεξαν…

Από τα μάτια πιάνεται, στα χείλια κατεβαίνει

Κι από τα χείλια στην καρδιά ριζώνει και δε βγαίνει

Δεν ειν' ο έρωτας ανθός, μαζί του για να παίξεις
Μον' είναι βάτος μ' αγκαθιές κι αλίμονό σου αν μπλέξεις


Ο έρωτας ανυφαντής με πανουργιά εγίνη

αράχνη έστησε ψηλά και πιάστηκα σ' εκείνη
Και για να φύγω δεν μπορώ, με τα φτερά με σώνει
Αυτός ζυγώνει από κοντά κι από μακριά σκοτώνει

Ετσι κι άλλως πολύ έχει τραγουδήσει τον έρωτα ο λαός μας

Εκατομμύρια καρδιές σ’ όλο τον κόσμο θα χτυπήσουν αύριο πιο δυνατά, γιορτάζοντας τον έρωτά τους. Αυτό που δεν ξέρουν όμως οι ερωτευμένοι σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ότι ο έρωτας καίει τον εγκέφαλο !!!!

Σύμφωνα μ΄ένα παλιό δημοσίευμα ένθετου των Νέων την ίδια στιγμή που αυτές οι εκατομμύρια καρδιές θα χτυπούν πιο δυνατά θα παραχθούν τόνοι ορμονών - ορμονών της αγάπης (οξυτοκίνης & βασοπρεσίνη) που εκκρίνονται όταν ο εγκέφαλος παίρνει φωτιά από τον έρωτα.


Αυτό το γνώρισαν προσφάτως οι επιστήμονες, χάρη σε μηχανήματα, όπως ο λειτουργικός μαγνητικός τομογράφος, που μας αφήνουν να κρυφοκοιτάξουμε στα βάθη του εγκεφάλου την ώρα που διεγείρεται από όσα συμβαίνουν γύρω του.

Όσο περισσότερο ερευνούν τον ερωτευμένο εγκέφαλο τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να βοηθήσουν το δυνατό αυτό συναίσθημα να μείνει ζωντανό για πολύ καιρό και να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων. Έρευνες σε ερωτευμένα ζευγάρια έχουν δείξει ότι μετά το πρώτο μαγικό ραντεβού ενεργοποιείται στον εγκέφαλο ένα πολύπλοκο σύστημα, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος παίρνει κοκαΐνη. Το 2005, ο Άρθουρ Άρον, κοινωνικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Στόνι Μπρουκ της Νέας Υόρκης, μελέτησε 10 άντρες και 7 γυναίκες που είχαν ερωτευθεί πρόσφατα. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, περιγράφοντας τη σχέση τους με φράσεις όπως «λειώνω όταν κοιτάω τον σύντροφό μου στα μάτια».

Στη συνέχεια, μπήκαν στον μαγνητικό τομογράφο, όπου τους έδειξαν φωτογραφίες των αγαπημένων τους ανάμεσα σε άλλες ουδέτερων προσώπων. Όταν έβλεπαν τον έρωτά τους, το κοιλιακό καλυπτρικό πεδίο του εγκεφάλου, όπου βρίσκεται το κέντρο ανταμοιβής, πλημμύρισε από την ορμόνη ντοπαμίνη.

Στο πρώτο στάδιο. «Η ντοπαμίνη παράγεται όταν κάνεις κάτι πολύ ευχάριστο, όπως είναι το σεξ, τα ναρκωτικά ή όταν τρως σοκολάτα», εξηγεί ο Λάρι Γιανγκ, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντας. Η ενεργοποίηση αυτού του μέρους του εγκεφάλου ευθύνεται για την περίεργη, μερικές φορές, συμπεριφορά ζευγαριών που βρίσκονται ακόμα στο πρώτο στάδιο του έρωτά τους. Χαρακτηρίζεται από ανεξάντλητη ενέργεια, αϋπνία, συναισθήματα ευφορίας, αλλά και νευρικότητας και ταραχής, όταν δεν είναι μαζί με το έτερον ήμισυ.

Η ίδια συμπεριφορά παρατηρείται σε φιλόδοξους γιάπηδες που είναι προσηλωμένοι σε έναν στόχο. «Ο ερωτοχτυπημένος κυνηγά τον υπέρτατο στόχο: έναν σύντροφο για το υπόλοιπο της ζωής του», τονίζει η Έλεν Φίσερ, ανθρωπολόγος και γκουρού του έρωτα που έχει κάνει τις πιο καινοτόμες έρευνες στον χώρο.

Το δέσιμο. Σύμφωνα με τις έρευνες, μετά την ξαφνική έκκριση ντοπαμίνης έρχονται στο προσκήνιο οι ορμόνες της αγάπης, η βασοπρεσίνη και η οξυτοκίνη. Αυτές προκαλούν το συναισθηματικό δέσιμο στα ζευγάρια.

Η οξυτοκίνη εκκρίνεται σε στιγμές οικειότητας, όταν για παράδειγμα δύο άνθρωποι κοιτάζονται στα μάτια για πολλή ώρα, όταν αγκαλιάζονται ή στη διάρκεια του σεξ. Είναι επίσης η ορμόνη που δένει συναισθηματικά τις μητέρες με τα μωρά τους. Οι επιστήμονες υποπτεύονται επίσης ότι παίζει ρόλο στο συναισθηματικό δέσιμο που κρατά χρόνια ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, όπως έχει αποδειχθεί ότι συμβαίνει στους μονογαμικούς αρουραίους του αγρού και τις μαϊμούδες.

Το 2008, οι ερευνητές βρήκαν ότι η βασοπρεσίνη, που τελεί τον ίδιο ρόλο με την οξυτοκίνη στους αρουραίους του αγρού, σχετίζεται με το συναισθηματικό δέσιμο στους άντρες. Το εντυπωσιακό είναι ότι μία γενετική διαφοροποίηση σε έναν υποδοχέα βασοπρεσίνης συνδέεται με την απιστία και τον φόβο της δέσμευσης.

Όλες οι χημικές ουσίες και οι ορμόνες που εκκρίνονται, όταν ερωτευόμα- στε, παίζουν έναν σημαντικό ρόλο: να δεθούμε με τον σύντροφό μας και να μείνουμε μαζί για πολύ καιρό. Τι γίνεται όμως όταν οι ορμόνες επιστρέψουν στην παλιά τους ρουτίνα;

Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι τα περισσότερα ζευγάρια περνούν στο στάδιο της συντροφικής αγάπης και αφήνουν πίσω τους τον παθιασμένο έρωτα. Η σχέση τους γίνεται πιο στενή, αλλά λιγότερο συναρπαστική.

Αυτό όμως αλλάζει χάρη σε μία πρόσφατη έρευνα που απέδειξε πως αυτή η θεωρία δεν ευσταθεί. Η Μπιάνκα Ασεβέντο, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα, μελέτησε μαγνητικές εγκεφάλου ζευγαριών που είναι πάρα πολύ ερωτευμένα, έπειτα από 20 χρόνια γάμου και παρατήρησε ακριβώς την ίδια εγκεφαλική δραστηριότητα που βλέπουμε σε νιόπαντρα ζευγάρια, αλλά χωρίς τη νευρικότητα και τις εμμονές.

Σύμφωνα μάλιστα με τα πρώτα αποτελέσματα άλλων ερευνών, φαίνεται πως το 30% των παντρεμένων ζευγαριών στην Αμερική εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία.

Η ρουτίνα σκοτώνει τον έρωτα. Πώς μπορούμε να μοιάσουμε στα ζευγάρια που παραμένουν ερωτευμένα 20 χρόνια μετά το πρώτο ραντεβού; Οι ερευνητές έχουν αναλάβει να μάθουν τα μυστικά τους και λένε πως όταν επιδίδονται μαζί σε καινούργιες δραστηριότητες, η ευτυχία τους ανεβαίνει στα ύψη. Ή, με απλά λόγια, ότι η ρουτίνα σκοτώνει τον έρωτα.

«Παρακολουθήστε μαζί μαθήματα για κάτι που αρέσει και στους δύο, πηγαίνετε θέατρο, κάντε σπορ, ταξιδέψτε σε έναν άγνωστο και για τους δύο προορισμό», συμβουλεύει ο Άρθουρ Άρον, κοινωνικός ψυχολόγος. Η έκκριση ντοπαμίνης στη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων υπενθυμίζει στα ζευγάρια πώς ήταν όταν τον πρώτο καιρό.

Εξίσου σημαντική είναι η φροντίδα του συντρόφου μας. «Ξέρουμε ότι πρέπει να εξυμνούμε τα θετικά, αλλά πρέπει να τους προσφέρουμε τη συμπαράστασή μας και στα δύσκολα», λέει η Μπιάνκα Ασεβέντο.

Τα ζευγάρια που πήραν μέρος στην έρευνά της και ήταν ερωτευμένα για πολλά χρόνια έλυναν τα προβλήματά τους γρήγορα και «αναίμακτα», ήταν πολύ εκδηλωτικά και τρυφερά μεταξύ τους, επικοινωνούσαν ανοιχτά με τους συντρόφους τους και η σχέση τους βελτιωνόταν αντί να καταρρέει.

«Κάντε σεξ». «Και φυσικά, μη ξεχνάτε το σεξ. Το σεξ κάνει θαύματα». Σύμφωνα με την επιστήμονα, αυτού του είδους η σχέση ανάμεσα στα ζευγάρια σχετίζεται με τις ορμόνες. «Υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην τρυφερότητα και την οικειότητα και την οξυτοκίνη». Ζευγάρια, στα οποία είχε χορηγηθεί η ορμόνη, έδωσαν με ηρεμία τέλος σε μία διαμάχη τους και συμπαραστάθηκαν περισσότερο στον σύντροφό τους.

Στα ζευγάρια που είναι ακόμα ερωτευμένα, ύστερα από 20 χρόνια γάμου, το ανοσοποιητικό τους σύστημα λειτουργεί καλύτερα, ενώ η οξυτοκίνη και η βασοπρεσίνη ενεργοποιούν τμήματα του εγκεφάλου που συνδέονται με την ηρεμία και την καταστολή του πόνου.

Η αγάπη είναι μια υπέροχη κακοτοπιά
Όσοι βάλθηκαν να την εξερευνήσουν
Δεν επέστρεψαν ποτέ
Καλή τους ώρα!

Οδυσσέας Ελύτης


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Καράβια φτιαγμένα από όνειρα ........


Σε κάτι ορίζοντες μαβιούς και χρυσαφένιους , εκεί που η μέρα γυρεύει να ξαποστάσει στην αγκαλιά της θάλασσας , γεννιούνται τα καράβια .....Και μην ακούς αυτούς που λένε πως είναι τάχατες φτιαγμένα από χέρι ανθρώπινο .Ψέματα λένε .
Γιατί τα καράβια είναι φτιαγμένα από όνειρα όνειρα κι αρμύρα .......
Γιατί τα καράβια ταξιδεύουνε τα όνειρα ......Κι αν κάποια είναι φτιαγμένα από λαμαρίνα , τι μ΄αυτό ;
Σάμπως δεν έχουνε καρδιά που ανταριάζεται στο <βίρα>και στο <αγάντα> της κόντρα γέφυρας ;
Δεν αποζητάνε Ιθάκες ; μέσα από τις νυχτερινές βόλτες τους ολοφώτιστα σαν επιτάφιοι ;
Κι άλλοτε χαμένα σε παράλληλους του Νότου , δεν ενώνουνε τα μεράκια τους μ΄εκείνα του λωστρόμου και του βατσιμάνη , για μια Πηνελόπη του νόστου ;
Κι η Κίρκη ; Ax η Κίρκη .....Φρεσκολουσμένη παστρικιά , του έρωτα αγκαλιά πλανεύτρα , ανεμισμένο φουστάνι , να κερνάει λησμονιά στα μπαρ των λιμανιών .....
Εκεί που η πλήξη ξοδεύει το οινόπνευμα , κι η παλικαριά χαράζει το μπράτσο .

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Τέλος Εποχής !!!

Tέλος εποχής !!! τέλος της ευμάρειας !!!ένα τέλος όμως που κανείς έγκαιρα δε μπορούσε να υποψιαστεί πόσο βίαιο θα ήταν ….και κυρίως, τους κραδασμούς που θα ακολουθούσαν , κλονίζοντας κρατούσες αντιλήψεις, πλήγοντας συθέμελα τη συνοχή της κοινωνικής δομής , και την καθημερινότητα των πολιτών.

Mήπως ήρθε η ώρα να επανακαθοριστούν οι αξίες και οι σχέσεις σε μία περίοδο πρωτοφανούς κρίσης; Mήπως ο αγώνας για την καθημερινή επιβίωση γίνεται πιο βίαιος και ανέλεγκτος ;

Ανίκανοι οι πάντες !!! θεσμικοί παράγοντες του

παρελθόντος και του ζοφερού παρόντος ανίκανοι να προσκομίσουν πρόταση . Επιλέγουν την κριτική αντί της κρίσης, την επιβολή αντί του διαλόγου, την καταστολή αντί της επίλυσης του οικονομικού , κοινωνικού και πολιτικού αδιεξόδου. Τούτα όλα φανερώνουν μια κοινωνία βαθύτατα μηδενιστική με έντονα στοιχεία καταθλιπτικής αποσύνθεσης που έντονα είναι τα σημάδια μιας απογνωστικής οργής .

Η νεοελληνική πραγματικότητα εισήλθε στην κρίση εκείνη που βίωσαν όλες οι σύγχρονες κοινωνίες στο πέρασμα τους. Μια μετάβαση που δεν ήταν εύκολη σε καμιά Ευρωπαϊκή χώρα , που ωστόσο δεν ήταν τόσο τραγική και επώδυνη όσο για την Ελλάδα .

H αιφνίδια αλλαγή του οικονομικού status λόγω της κρίσης έθεσε σε αμφισβήτηση κρατούσες αξίες καθώς επίσης ακόμη και διαπροσωπικές σχέσεις. Μια ζοφερή πραγματικότητα, χωρίς οράματα ευδαιμονίας, και ανέφικτη πλέον την προσδοκία για πραγματοποίηση φιλοδοξιών παρελθόντων καιρών , γίνεται για πολλούς δυσβάστακτο βάρος που είτε οδηγεί μοιραία τους περισσότερους στην απομόνωση ή το μετακυλύουν στο πλαϊνό τους .

Mας χρειάζονται ριζικές λύσεις !!!! ένα δίκαιο επανορθωτικό , μια νέα εκτίμηση και προσδιορισμό του συν-ανήκειν, με βάση ένα σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο. Διαφορετικά θα αλληλοσπαραχθούμε !!!!